Τι είναι ο οισοφάγος Barrett;
 
Ο οισοφάγος Barrett είναι η αλλαγή του «καλύμματος» του οισοφάγου, αποτέλεσμα χρόνιας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Πρόκειται για ένα προκαρκινικό στάδιο του οποίου η διάγνωση γίνεται με την γαστροσκόπηση και λήψη βιοψίας για ιστολογική εξέταση. Επειδή οι ασθενείς με οισοφάγο Barrett χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση, φαρμακευτική θεραπεία και αρκετές φορές χειρουργική επέμβαση, η οριστική θεραπεία του ασθενούς από αυτήν την κατάσταση είναι πολύ σημαντική.
 
 
 
Θεραπεύεται ο οισοφάγος Barrett;
 
 
Η σύγχρονη θεραπεία με ραδιοσυχνότητες (σύστημα HALO ) δημιουργεί τις προϋποθέσεις απαλλαγής του ασθενούς από τον οισοφάγο Barrett. Ένας καθετήρας μιας χρήσης με ηλεκτρόδιο στην άκρη του που εκπέμπει ραδιοσυχνότητες θεραπεύει τον οισοφάγο Barrett κατά την διάρκεια μιας γαστροσκόπησης. Η νέα αυτή μέθοδος εξασφαλίζει την ανάπλαση του πάσχοντος «καλύμματος» σε υγιές μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών.
 
 Τον Μάιο του 2009 στο ιατρικό περιοδικό The New England journal of medicine δημοσιεύτηκε μελέτη που έγινε σε πάνω από 20 ιατρικά κέντρα σε Αμερική και Ευρώπη στην οποία έλαβε μέρος μεγάλος αριθμός ασθενών που πάσχουν από οισοφάγο Barrett.  Η θεραπεία που έγινε με ραδιοσυχνότητες Halo90 σε αυτούς τους ασθενείς ήταν επιτυχής καθότι απάλλαξε τους ασθενείς αυτούς από το άγχος του οισοφάγου Barrett.